Bratwurst nebo husí pečeně? Co se jí o Vánocích v Horní Lužici

Bratwurst nebo husí pečeně? Co se jí o Vánocích v Horní Lužici Vánoce v Horní Lužici nejsou jen o svíčkách, koledách a stromečku – jsou taky o skvělém jídle. Jestli máte rádi tradice a poctivé recepty, tady byste si přišli na své. Hlavními hvězdami štědrovečerního a vánočního menu jsou Bratwurst a husí pečeně. Možná vás překvapí, jak moc se v místní kuchyni drží jednoduchosti, která ale skvěle funguje.

Štědrý večer s Bratwurstem

V Horní Lužici je na Štědrý večer tradicí podávat Bratwurst – šťavnatou klobásu, která je neodmyslitelně spojená s bramborovou kaší (tady jí říkají Abernmauke) a kysaným zelím. Žádné přehnané komplikace, jen poctivé suroviny a dokonalá chuť.

A co dělá tenhle pokrm ještě lepší? Pravá hořčice Bautzener Senf. Bez ní by to nebylo ono. Kombinace téhle hořčice, dobře opečené klobásy, brambor a zelí vás dostane. Štědrovečerní menu tu není o luxusu, ale o pohodě a rodinné atmosféře.

Husí pečeně: Vánoční klasika

První nebo druhý svátek vánoční už je o něčem výjimečnějším. Na stůl se servíruje husí pečeně – šťavnatá, s dokřupava upečenou kůrkou. K tomu bramborové knedlíky, červené zelí a často i domácí omáčka. Je to pořádný slavnostní pokrm, který si místní opravdu užívají.

Příprava husy sice není nejrychlejší – nejdřív se musí dobře naložit, pak pomalu péct, aby bylo maso krásně měkké a kůže dokonale křupavá. Ale výsledek za tu práci stojí. Jakmile se vůně husy rozline domem, víte, že Vánoce jsou opravdu tady.

Německé štoly jako sladká tečka

A co na závěr? Tradiční vánoční sladkosti v podobě tradičních štol. Schlesischer Christstolle je plná sušeného ovoce, ořechů, někdy i marcipánu a zasypaná moučkovým cukrem. Naopak Schlesischer Mohnstolle překvapí bohatou makovou náplní. Tyhle dobroty jsou v Horní Lužici povinnou součástí každé sváteční tabule.

Proč zažít Vánoce v Horní Lužici

Vánoce v Horní Lužici nejsou jen o tom, co je na stole, ale hlavně o tradicích a rodinné pohodě. Ať už jde o štědrovečerní Bratwurst nebo husí pečeni o svátcích, každé jídlo má tady svůj příběh a důvod, proč je tak oblíbené.

Použité zdroje: ostsachcen.de

sdílet příspěvek ⇡ na ⇣

Poslat příteli